Sokak kedvence a tulipán, hiszen az első tavaszi virágaink egyike, és végre színt hoz az életükbe a téli hónapok után. A kertben sokáig gyönyörködhetünk benne, de ha vázába tennénk, pár dologra érdemes figyelni. Így akár 10 napig is csodaszépek lesznek.



Mikor szedjük le?

A virágokat akkor érdemes leszedni, amikor még nem nyíltak ki teljesen, csak 50-75%-ban. Ha időben vágjuk le őket, a virágzás nem folytatódik a vázában, és elkerülhető, hogy lelógjanak a tulipánok. A tulipán esetében is aranyszabály, hogy kora reggel vagy késő este érdemes leszedni,  amikor a hőmérséklet a leghidegebb.

Hogyan vágjuk le?

A tulipán szárakat 45 fokos szögben kell levágni, tiszta, éles késsel vagy ollóval. Így könnyen fel tudja szívni a friss vizet. 

Ha boltban vesszük...

Ha boltban vesszük, a becsomagolt tulipánokat egy magas vázában, pár centiméter hideg vízben 12-18 órán át, mielőtt elrendeznénk őket. Ez segít elkerülni, hogy a szárak puhává és nyálkássá váljanak.

A szárvégeket érdemes többször levágni

Annak érdekében, hogy virágok akár egy hétig is elálljanak a vázában, először tisztítsuk meg az edényt egy kevés fertőtlenítővel és vízzel, ezután vágjuk le még egyszer a szárakat tiszta ollóval, mielőtt friss vízbe helyeznénk őket. Cseréljük ki a vizet minden nap, és minden alkalommal vágjuk le a szárvégeket is. Így több napot nyerhetünk.

Egy kis tápanyag a vízbe

A virágtápok megfelelő használat mellett segítenek növelni a virágok élettartamát. Először csak egy kis adagot kell használni. Néhány nap múlva, amikor lecseréljük a vizet, és frissen vágjuk a töveket, adjunk még egy kis tápoldatot a vízhez. Fontos, hogy egyszerre véletlenül se öntsünk bele sokat a vázába.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!