Narancssárga virágzuhataga egész nyáron pompázik. Mégis azt tanácsoljuk: gondold meg, mielőtt elülteted!Gyönyörű, de tönkreteszi a kertedet! Ezt a növényt ne ültesd!

Ha nem tudod kordában tartani – márpedig tapasztalt kertészek is sokszor zavarba jönnek durva nyomulásától – rettenetes károkat okozhat neked a trombitafolyondár.Eszement gyorsasággal kúszik minden irányba!

Miközben imádod a virágjáért, egyre több bosszúságot okoz ez az alattomos növény. Mindent befut: a kerítést, a pergolát, az oszlopokat, még a tetőre is felkúszik!

Más növényeket nem tűr maga mellett, szinte megfojtja. Nemcsak növekedési üteme félelmetes, hiszen közben akkora tömeget fejleszt, amit olykor a legstabilabb támszerkezet sem tud megtartani, az ilyen építmények egyszerűen összerogynak alatta.De a trombitafolyondár akár a tetőt is beszakíthatja! Jobb, ha mindezt előre bekalkulálod, ha telepíteni szeretnéd a növényt.

A trombitafolyondár nemcsak hajtásaival támad, gyökerei a talajban legalább ilyen gyorsan terjednek. Méghozzá minél idősebb a növény, annál agresszívabban, ugyanis a gyökerei beszövik a talajt újabb és újabb sarjakat ereszt, ezek pedig egyre nagyobb körben törnek fel a talaj alól. A gyökerek növekedési ereje is elképesztő, falakat, sőt házalapot is áttörhetnek! Ebben a stádiumban legtöbbször már nagyon elege van a trombitafolyondárból annak, aki ültette, csakhogy kiirtani nem olyan egyszerű egy ilyen szívós dögöt.

Ha már ülteted, légy észnél!

Legjobb, ha már ültetéskor leszabályozod a növényt. Ültetőgödrét béleld ki speciális gyökérgátló fóliával, úgy egyméteres átmérőjű körben. Ez a fólia rezet tartalmaz, amit a gyökerek nem kedvelnek, így elkerülnek. Ezt a megoldást használják gyökérfüggöny készítésekor, amikor is az a cél, hogy például egy házfal mellett növő fának a gyökereit eltereljék a falakat tartó alaptól. ekkor a gyökérzet más irányban nő tovább.

Ültesd dézsába! Jó nagy edényt válassz, mert rengeteg tápanyagot használ. A korlátozott földmennyiség miatt így nem nő hatalmasra, viszont kárt sem tesz a kertedben. Így megzabolázva csak előnyös tulajdonságait élvezed.

Drasztikusabb megoldás a felszívódó gyomirtó szer. Ha véglegesen szeretnéd kiirtani a növényt, vágd ki fűrésszel a tövét, a vágási felületet kend át gyomirtószeres ecsettel – az oldatot lényegesen erősebb koncentrációjúra keverd, mint ahogyan azt előírják.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!